‘Amsterdamse binnenstad kan de drukte niet meer aan’, kopte de NOS vorige maand. Waar Amsterdam vroeger nog een toeristenseizoen had, lijkt dat nu het hele jaar door zo te zijn. In eerste instantie is drukte positief voor een stad, voor de winkels, de horeca en de musea tot een bepaald omslagpunt is bereikt en de nadelen niet meer opwegen tegen de voordelen. “Overcrowding” is een term die recent door de politie is gebruikt in relatie tot de Kalverstraat. Zelfs minister president Mark Rutte vermelde onlangs op een retailcongres de afsluiting van de Kalverstraat als toonbeeld van een goed draaiende economie met dito resultaten voor de ondernemers. Maar is dat wel zo? Scoren de ondernemers in de Kalverstraat omzetplussen van 30%? En zal in december van dit jaar de Kalverstraat, net als in 2014, nog een keer worden afgesloten omdat het overcrowded blijkt te zijn?
Hoe groot zijn de druktestijgingen in de Kalverstraat daadwerkelijk? Al sinds 2011 onderzoekt bureau RMC 24/7 de drukte in de Kalverstraat. In 2016 telden we tot nu toe 10,2% meer unieke bezoekers in de Kalverstraat dan dezelfde periode vorige jaar, hetgeen een prachtig resultaat is. Het zijn alleen niet de enorme aantallen zoals we die in de media lezen.
December vormt ieder jaar dé druktepiek in de Kalverstraat. Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw trekken winkelend Nederland en grote groepen toeristen aan. Of dezelfde piek als in 2015 bereikt gaat worden is nog maar de vraag: december vorig jaar had een prettig winkelklimaat met goed weer en goed vallende vrije dagen. Het advies aan de Amsterdamse gemeente is om in deze periode in ieder geval geen vervelende werken aan de openbare weg te plannen zoals in december 2014. Een deel van de Kalverstraat was voor de helft afgesloten hetgeen een benauwd en trechtereffect opleverde met afsluiting van de Kalverstraat tot gevolg.