Net als veel andere gemeenten in Nederland zat de gemeente Hoorn dit jaar met een dilemma: laten we de kermis dit jaar doorgaan of niet? Zo ja, hoe gaan we dat dan doen? En hoe kunnen we dit evenement veilig organiseren? De gemeente schakelde hiervoor Bureau RMC in. In dit artikel nemen we je mee en leggen we uit hoe dit terugkerende evenement in coronatijd tóch georganiseerd kon worden.

De anderhalvemeter-kermis

Hoe zorg je ervoor dat je evenement niet te druk wordt waardoor het afstand houden niet langer mogelijk is? Dat zal in 2020 de grote vraag van veel evenementorganisatoren zijn. Zo ook bij de gemeente Hoorn: de jaarlijkse kermis stond op het programma en er moest besloten worden om het evenement af te lasten, óf door te laten gaan in aangepaste vorm. Er werd gekozen voor het tweede. Maar om een evenement in de anderhalvemeter-samenleving te organiseren is één ding cruciaal: zorgen voor een veilige omgeving met anderhalve meter afstand tussen mensen. En dat is nog best lastig.

Meten is weten

Met CityTraffic meet Bureau RMC real-time en automatisch het aantal mensen in een omgeving. Voor de gemeente Hoorn wordt dit gedaan met behulp van stereodetectors. Het tellen gebeurt 24/7 en volledig anoniem – zodat met deze telmethode de privacy van bezoekers gewaarborgd is. Op het terrein of in het gebied worden bij de in- en uitgangen detectors geplaatst zodat er een real-time beeld ontstaat van de actuele drukte. De gemeente Hoorn maakte haar wensen kenbaar en Bureau RMC ging aan de slag. 

 

Real-time inzicht in drukte én aanloop

Rutger Koop van Bureau RMC vertelt: “Afgelopen week zijn 9 stereodetectors geïnstalleerd in Hoorn om het aantal bezoekers te monitoren tijden de jaarlijkse kermis. Door het plaatsen van de detectors op strategische punten bij de in- en uitgangen is het mogelijk om een real-time beeld te krijgen van het aantal bezoekers op het kermisterrein. Wanneer het te druk wordt is dit direct zichtbaar in het dashboard en kan op tijd worden ingegrepen. Denk hierbij aan het toelaten van minder bezoekers op het terrein of het nemen van andere crowd management maatregelen. Daarnaast geeft de data inzicht in hoeveel bezoekers de kermis per uur bezocht hebben. Ook in de binnenstad zelf zijn detectors geplaatst om de drukte te monitoren. Hierdoor krijgt de gemeente naast het kermisterrein een goed beeld van de drukte bij de verschillende horecapleinen.

Met in totaal 9 stereodetectors krijgt de gemeente Hoorn een goed beeld van de drukte, iets wat nu, gezien het stijgende aantal coronabesmettingen, natuurlijk van onschatbare waarde is.

Succesvol evenementen organiseren in coronatijd

Ondanks de anderhalvemeter-samenleving en de recente oplevingen van het coronavirus is het de gemeente Hoorn gelukt om dit jaar de kermis (in aangepaste vorm) door te laten gaan. Door real-time het aantal bezoekers te meten met behulp van CityTraffic van Bureau RMC behoudt de gemeente de volledige controle en kan voorkomen worden dat het te druk wordt op bepaalde plekken om zo de anderhalve meter afstand tussen mensen op de kermis te waarborgen. Op dezelfde manier kunnen ook andere evenementorganisatoren ervoor zorgen dat hun (terugkerende) evenement in coronatijd gewoon kan plaatsvinden. Wilt u meer weten over CityTraffic en haar mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met Huib Lubbers. Dit kan via h.lubbers@rmc.nl, op 06-21 885 293 of neem contact op met Bureau RMC.