De maatregelen die de overheid heeft genomen om het coronavirus in te dammen hebben, niet verrassend, een groot effect op de winkelstraat. Was de afname op maandag 16 maart jl. ‘slechts’43% ten opzichte van de week ervoor, aan het eind van de week liep die afname op tot 58%. Als je de drukte vergelijkt met dezelfde week vorig jaar was er vorige week een afname van 69,6%.
Steeds meer winkels sluiten of hebben beperkte openingstijden. Daarnaast werpen de herhaaldelijke oproepen van het RIVM en de overheid om grote groepen te vermijden, 1,5 meter afstand te houden en bij milde verkoudheidsklachten thuis te blijven,zijn vruchten af.
Wat opviel was dat de drukte beduidend sterker afneemt in de grote steden (Amsterdam, Rotterdam) dan in kleinere steden als Alkmaar en Hengelo. Het ziet ernaar uit dat er een minimum aantal passanten per dag ontstaat die voor iedere locatie ongeveer gelijk is. Zo was de afname op de Lijnbaan (Rotterdam) en Kalverstraat (Amsterdam) vorige week respectievelijk 75 en 77%, terwijl de afname in de Jongemastraat (Bolsward) 24% en die in de Torenstraat (Castricum) 26%.
Aan het eind van de week zie we dat er ook een afname ontstaat in plaatsen waar de afname aan het begin van de week nog beperkt was. Zo was de Middelweg in Uitgeest op donderdag 19 maart 25% rustiger dan vorig jaar, terwijl de afname tot en met woensdag nog geen 10% was.
De doelgerichte winkelgebieden kennen verhoudingsgewijs de minste afname, met 40%.
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief!
Beste Huib,
Ik zit altijd geïnteresseerd dit soort informatie te lezen, maar volgens mij slaan jullie niet op waar die passanten daadwerkelijk naar binnen gaan.
Die centra van kleinere steden draaien, tot mijn verdriet, nog grotendeels op hun oude ‘boodschappenpubliek’ dat de grote supermarkten in dat centrum bezoekt! In die grote steden is dat beslist veel minder! Dat verschil is m.i. (Heb dat nooit specifiek onderzocht) terug te brengen op het verschil in maatschappelijke functie!
Overigens, in Alphen aan den Rijn is, met al die dichte rolluiken én vijf lege panden, zelfs de Mandersloostraat een ‘enge plek’ is geworden. De primaire winkelstraat in die stad van ruim 70.000 inwoners!
Nee dat klopt maar in algemene zin is er een duidelijke correlatie tussen lopen en kopen in de A1 winkelstraat. Onderzoek door gebruik te maken van pinpasbetalingen. Per sector wel verschillend. Mode bijvoorbeeld een hele duidelijke correlatie, drogisten ook, maar schoenen weer minder en telecom reageert niet of nauwelijks op gestegen drukte. Misschien wel in bezoekers, maar weer niet in omzet. Boodschappen winkelgebieden hebben idd veel minder last van de scherpe passantendalingen.
Mag ik voorstellen dat u ook een overzicht plaatst vanaf de eerste oproepen tot sociale afstandelijkheid? Bijvoorbeeld de hele maan maart, want in de eerste week van maart was al duidelijk dat het virus in NL actief was.