Winkels sluiten onnodig vanwege drukte in de straat
Met de huidige druktecijfers die ruim 40% onder vorig jaar liggen, lijkt veilig winkelen goed te doen. Het risico is de piekbelasting per uur en niet of er gemiddeld over de dag minder mensen zijn geweest. Wanneer is een winkelstraat te druk indien 1,5 meter afstand gehouden moet worden? Misschien in de ogen van sommigen wel altijd, omdat het nadrukkelijke advies is om thuis te blijven en niet voor fun te gaan winkelen. We doen een poging om deze lastige vraag te beantwoorden wanneer een winkelstraat veilig is, wanneer lopen we het minste risico op besmettingsgevaar?
In algemene zin is er geen cijfer te noemen wanneer een winkelstraat niet meer veilig is, maar winkelen op de traditionele piekmomenten lijkt ons niet verstandig. Ons advies zou zijn om de piekmomenten aan te pakken in plaats van een algemene sluiting van de niet-noodzakelijke winkels. Consumenten moeten worden opgeroepen niet te gaan winkelen op zaterdagen tussen 15.00 en 16.00 uur of op de vertrouwde koopavond tussen 19.00 uur en 20.30 uur. Dit zijn de traditionele piekdruktemomenten en die blijken ook tijdens corona het meest populair. Of er een risico is, hangt van meerdere lokale factoren af, zoals de breedte van de bewuste winkelstraat en bijvoorbeeld het moment waarop men winkelt. De Lijnbaan is breder dan de Kalverstraat en op de Grote Marktstraat in Den Haag hebben de fietsers en voetgangers zelfs ruim baan om elkaar veilig te passeren. Een ding staat wel vast, de perceptie over drukte is in dit Coronajaar sterk veranderd. Op stoepen maken mensen omtrekkende bewegingen om elkaar met anderhalve meter te kunnen passeren en de winkelstraat wordt snel als te druk ingeschat, terwijl het beduidend rustiger is dan vorig jaar. Kunnen we nog wel inschatten welke drukte veilig is of wanneer de anderhalve meter afstand niet kan worden gewaarborgd?
Verwachtingen kerstdrukte
De verwachte drukte in winkelstraten voor de kerstdagen staat nu op de agenda van alle bestuurders. Gisteravond om 19.00 uur hield premier Mark Rutte een toespraak en kondigde strengere maatregelen aan zoals de sluiting van de niet noodzakelijke winkels. Dat lijkt ons een te zware maatregel, die niet met cijfers kan worden onderbouwd. Vergelijkbare risico’s als met Black Friday worden niet verwacht, sterker nog de drukte van 2019 zal naar onze inschatting geen enkele dag worden bereikt. Black Friday was een piekevenement terwijl Kerst een langere periode behelst, van wel drie weken, waardoor de drukte zal worden verspreid. Maar waakzaamheid blijft geboden. Kerst valt dit jaar op een vrijdag en zaterdag, waardoor het risico op piekbelasting zal worden verminderd. Immers de zaterdag voor kerst is traditioneel één van de drukste dagen van het jaar en die is ruim één week voor Eerste Kerstdag, waardoor de drukte zal worden gespreid over de dagen ervoor. Wij denken, mits de juiste maatregelen getroffen worden door bijvoorbeeld drukte real time in beeld te brengen, de drukte in december niet het niveau van 2019 zal bereiken. Veilig winkelen kan, maar laat u niet verrassen. Ons devies is “meten is weten”.